В първата част на предаването гостува финансовият анализатор Десислава Николова.  “Повишаването

...
В първата част на предаването гостува финансовият анализатор Десислава Николова. 
“Повишаването
Коментари Харесай

Е-кономика, 20.09.2022: Десислава Николова и Албина Ясинская

В първата част на предаването гостува финансовият анализатор Десислава Николова. 

“Повишаването на лихвения % от страна на централните банки е главен инструмент за преодоляване на инфлацията. След месец ни чака нова промяна в лихвата, а това нарастване ще рефлектира и върху хората, които имат заеми в България ”, споделя тя.

Корекцията ще се отрази както на нови заеми, по този начин и върху отпуснати към този момент заеми. Николова разяснява и с какъв брой биха се нараснали заплащанията по заемите за българския консуматор. 

“До средата на идната година, междинната рента по ипотечен заем в банковата система ще доближи до 4, 4.5%, а сега, междинната рента за жилищен заем е 2.5%. Въпреки това, прогнози мъчно могат да се вършат, защото от ЕЦБ обявиха, че ще създадат толкоз нараствания на лихвата, колкото е належащо за преодоляване на инфлацията “, споделя Николова.

Във втората част на предаването, създателят на биоферма “Розино ” - Албина Ясинская, споделя за опциите и провокациите свързани с екоземеделието у нас. 

“Според това, което виждам от пазара, българите имат интерес към био артикули. Разликата идва от това, че сме в България и такива артикули костват по-скъпо от аналозите си в други страни ”, счита Ясинская. 

Биоферма “Розино ” създава занаятчийски сладолед награден с влиятелна премия в Италия, а в студените месеци, създателите на фермата оферират и биосертифицирани млечни артикули. Ясинская разяснява и новите провокации пред бизнеса в региона след наводненията в Карловско. 

“В района, общата обстановка по никакъв начин не бе благоприятстваща, само че наводненията бяха нещо, което пристигна в действителност допълнително. Наложи ни се да стартираме изключителна работа, с цел да възстановим отначало производството. За момента не можем да приказваме за цялостно възобновяване, а единствено за аварийно зареждане, с цел да продължи обикновено нашата активност “, споделя тя.

Според Албина Ясинская, оправянето с вредите от наводненията ще отнеме няколко години. Въпреки това, създателят на биоферма “Розино ” не счита да реалокира активността си на друго място, а да продължи да се развива в региона, който тя съпоставя с региона Прованс във Франция и районът на Тоскана в Италия. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР